Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Cultuur beleven

De kleine Cervantes

Wat?

De kleine Cervantes is de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent. Sinds 1999 kiezen jongeren van Gentse scholen van de 1ste graad secundair onderwijs hun mooiste jeugdboek.

Elk jaar opnieuw ontstaat er op DBZ een hechte groep van enthousiaste jeugdige lezers. Iedereen leest een rist jeugdboeken die al dan niet bekroond worden na een spannend leesjaar.

Verloop?

De voorbereiding van de wedstrijd loopt van november tot maart. Lezen (natuurlijk), discussiëren, punten geven, leesverslagen schrijven, er is veel te doen.

In het voorjaar volgt er dan een workshop rond de gelezen boeken.
Bekijk hier de trailer van het boek ‘Het Naveltheater’ (Hilde van Cauteren), gemaakt door onze leerlingen tijdens de workshop 2012.

In de maand april (sterfmaand van de schrijver Cervantes) is er een groot slotfeest in de Kopergietery. We maken kennis met de auteurs. Tijdens een debat krijgen de leerlingen van de verschillende scholen de kans om hun favoriete keuze te verdedigen. En tenslotte wordt de winnaar bekendgemaakt.

Geselecteerde boeken – Editie 2014

We gaan opnieuw een spannend leesjaar tegemoet, met een shortlist van stuk voor stuk fascinerende boeken.

De genomineerde boeken zijn in meerdere exemplaren beschikbaar in onze schoolbieb.

  • Rotmoevie (Marian De Smet)
  • Kelderkind (Kristien Dieltiens)
  • Malou van de mussen (Noëlla Elpers)
  • Raak me dan, als je kan (Siska Goeminne)
  • Zwarte zwaan (Gideon Samson)
  • De nacht van 2 april (Jan Simoen)
  • Hoe ik het kopbeest versloeg (Mieke Versyp)

Begeleiding

De begeleiding van het leesbevorderingsproject is op DBZ in handen van Mountschia Dissenbergen, Patricia Peeters en Lynn Schepens, collega’s Nederlands en leesbeesten pur sang.