Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

  • Stressfactor

    Terugblik op Stressfactor!
    Wat een fantastische dag was het vorige week vrijdag op ons schoolterrein tijdens Stressfactor! Ondanks de regen was er een geweldige sfeer en kunnen we met trots terugkijken op een geslaagd evenement waarin teamwork en plezier centraal stonden.
    Onze dank gaat uit naar alle leerlingen, leerkrachten en vrijwilligers die keihard hebben gewerkt om dit mogelijk te maken. Jullie inzet en enthousiasme hebben ervoor gezorgd dat iedereen een onvergetelijke dag heeft gehad!
    Van de spetterende optredens tot de leuke activiteiten en het heerlijke eten, het was een dag vol hoogtepunten waar nog lang over nagepraat zal worden.
    Bedankt aan iedereen die aanwezig was en heeft bijgedragen aan Stressfactor. Een extra merci aan al onze sponsors die dit mee mogelijk gemaakt hebben. Laten we samen blijven streven naar meer van dit soort geweldige momenten op onze school!

  • Paasvakantie

    De school is gedurende twee weken gesloten, maar blijft wel bereikbaar via mail. We wensen iedereen een vreugdevolle en deugddoende paasvakantie toe!

  • Paasboodschap

    Pasen is niet los verkrijgbaar.
    Het ‘alleluia’ kan pas klinken na het ‘kruisig Hem’.
    Pasen is geen zoethoudertje.
    Het vindt zijn grond in het leven, in ons eigen leven.
    Ons leven is soms een worsteling.
    Er ligt een steen op ons hart.
    We weten nauwelijks hoe we verder moeten.
    We voelen aan den lijve de stille duisternis van het graf.
    Maar er is ook iets in ons dat zegt: ‘Leg je daar niet bij neer.
    Kom in opstand tegen wat je teneerdrukt.’
    En soms is de steen plotseling, ongezien, al weg.
    De toegestoken hand van iemand laat je iets zien van een nieuwe dag.
    Opstaan uit het graf van onrecht.,
    uit het graf van geweld en neergang: daaraan mogen we werken.
    We mogen voor elkaar een handreiking zijn.
    We mogen elkaar telkens laten weten: er is toekomst, ga weg van het graf.
    Er is er ons Eén voorgegaan, die – eens en voorgoed – heeft laten zien,
    dat na Goede Vrijdag Pasen komt, na dood leven en na ondergang opstanding.
    Daarom herinneren we ons vandaag Hem,
    die de garantie is dat leven het wint van de dood.
    Hij is ons voorgegaan als mens van God, geschreven in zijn handpalm,
    voorgoed.

  • Nieuw wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde

    Sinds gisteren is het nieuw wijkmobiliteitsplan in Zwijnaarde van start gegaan. Als school zijn we tevreden dat de veiligheid voor de fietsers aan de knelpunten van de Rijvisschestraat en de Hutsepotstraat verhoogd is.
    Alle informatie over het mobiliteitsplan is terug te vinden op de website van Stad Gent. Laten we samenwerken aan een vlotte en veilige mobiliteit in onze buurt!

  • Opendeurdag 16 maart 2024

    We hopen alle geïnteresseerde (toekomstige) leerlingen en hun ouders te mogen verwelkomen op zaterdag 16 maart 2024 tijdens onze opendeurdag (van 9 u. tot 17 u.).
    We willen je graag informeren over de structuur van het eerste jaar en de verschillende keuzes die je kan en moet maken. Hiervoor vindt er een infosessie plaats om 9 u., 10 u., 11 u., 12.30 u., 13.30 u., 14.30 u. en om 15.30 u. Tijdens deze infosessie kom je ook te weten hoe onze school precies werkt.
    Om deze infosessies te kunnen organiseren, is het VERPLICHT om hiervoor in te schrijven: KLIK HIER
    We verzamelen voor de infosessie en de start van de vrije rondleiding in het schoolrestaurant.

  • Vastenacties 2024

    Ook dit jaar slaan we de handen in elkaar en hebben we opnieuw wat vastenacties op poten gezet! Het geld dat de leerlingen met deze acties inzamelen, gaat naar vijf zeer zinvolle projecten.
    Enkele van de acties die georganiseerd worden, hebben we hieronder voor u opgelijst:

  • Bart Van Bossuyt en de aardrijkskundewebsite in de prijzen

    Op de 37e ICT-dag in Leuven ontving collega Bart Van Bossuyt de prestigieuze ICT Champion award, voor de manier waarop hij met krachtige, heldere en interactieve visualisaties al jarenlang het aardrijkskundeonderwijs een nieuw tijdperk in loodst. Bijzonder mooi om te zien hoe hij samen met collega Stephanie Verplaetse het pionierswerk van Adrien Van Den Bossche verder uitbouwt. Proficiat!

  • Don Boscofeest 2024

    Op 31 januari is het de feestdag van Don Bosco. De komende weken staat het Don Boscofeest weer op het programma!

  • Kerstvakantie 2023

    De directie en de personeelsleden wensen je een hartverwarmende Kerst en een verbonden nieuwjaar!

  • Kerstexamens

    Turnzaal vol leerlingen die examen afleggen

    Om het jaar goed te kunnen afronden, moeten er nog examens gemaakt worden in de tweede en derde graad. We wensen alle leerlingen heel veel succes! Nadien wacht er een welverdiende vakantie.

  • Boomplantactie DBZ

    Op donderdag 30 november worden op DBZ 3000 jonge boompjes geplant. Daardoor ontstaat zo een Tiny Forest, een bosje volgens de Miyawakimethode. Alle eerstejaars worden daarvoor ingezet. De actie wordt opgezet met een aantal partners.

  • Componist gezocht!

    Talent, passie, toewijding, inspiratie … om zelf muziek te maken?

  • Opendeurdag 2024

    Dit schooljaar vindt onze opendeurdag plaats op zaterdag 16 maart 2024.
    Als jullie interesse hebben om bij ons naar school te komen verwijzen we jullie graag door naar de pagina met alle info voor nieuwe leerlingen.
    Onderaan deze pagina kan je doorklikken om ons al je gegevens door te geven. We houden je dan op de hoogte over de opendeurdag en de aanmeldingsprocedure voor nieuwe leerlingen.
    Meer info volgt na de kerstvakantie.

  • 50 jaar schoolbibliotheek: auteur Evelien De Vlieger

    Als start van ons feestjaar rond 50 jaar schoolbibliotheek ontvangen we Evelien De Vlieger, een auteur uit Zwijnaarde. Ze zal vertellen over haar zes jeugdromans, over het schrijfproces, over illustraties, over inspiratie, over hoe en waar ze opgroeide en schoolliep en over haar kinderen en hun (gebrek aan) leesgoesting.

  • DBZ in Don Bosco Magazine

    Onze oud-leerling Ewoud Vromant fietste zich ondanks een amputatie toch naar de top: “al ziet het er soms somber uit, er is altijd een oplossing”. Het volledige interview lees je via de website van Don Bosco Magazine.

  • Nieuwe leerlingen en ouders: account activeren en aanmelden op Smartschool

    Op een brief kregen alle nieuwe leerlingen info mee om thuis voor het eerst aan te melden op Smartschool. Wat meer uitleg vind je hier: eerste aanmelding voor leerlingen en co-accounts voor ouders.

  • Opstart schooljaar 2023-2024

    Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
    Ouders die even wensen mee te komen, zullen gastvrij worden ontvangen door de ouderraad met een tasje koffie en een koekje.
    Op maandag 4 september wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen voor de eerstejaars beginnen op dinsdag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

  • Stommelings tevreden

    Vrijdagavond 26 mei stond op DBZ volledig in het teken van kunst. Na een gesmaakt optreden van het schoolkoor Kooriander, gingen de luisteraars op stap op ons schooldomein om de gedichten van de laureaten van de poëziewedstrijd van 2023 te lezen. Waar mogelijk stonden de dichters zelf klaar om voor te lezen of om vragen te beantwoorden. Na de wandeling ontvingen alle laureaten hun prijzen tijdens een winderige ceremonie in de theaterklas.

  • Uitnodiging: Weg van woorden & concert Kooriander

    Kom mee genieten van een erg gezellig en smaakvol dubbelevenement op vrijdag 26 mei: een concert van ons schoolkoor Kooriander en de bekendmaking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd.

  • Inschrijven in het eerste leerjaar op onze school (2023-2024)

    Op 12 mei gebeuren de toekenningen voor het eerste leerjaar van onze school. Ouders die een toekenning ontvangen, zullen op zaterdag 13 mei gecontacteerd worden via mail om de toekenning om te zetten in een inschrijving.

  • Mindervleesdag

    Op donderdag 4 mei vindt de Mindervleesdag plaats in het schoolrestaurant. De leerlingen van seminarie burgerschap, onze cateraar en het GreenTeam promoten een duurzame maaltijd en een verminderde vleesconsumptie dankzij de 2 verschillende vegetarische maaltijden die we aanbieden.

  • Ontharding aan de C-blok

    In de paasvakantie heeft 240 vierkante meter asfalt plaatsgeruimd voor een frisse strook pril groen. Uiteraard moeten de struiken, bomen en gras nog wat ademruimte krijgen, maar met tijd zal dit stukje groen uitgroeien tot een fijne schaduwrijke plek.
    Eens de bomen wat groter zijn, zullen onze lokalen van het C-gebouw kunnen profiteren van gefilterd licht. Water krijgen de bomen via een uitgekiend druppelsysteem waardoor ze de eerste tijd kunnen rekenen op gedoseerde, waterbesparende bevochtiging.
    De begroeiing van de gevels is de volgende fase…

  • Info en inschrijvingen voor schooljaar 2023–2024

    Wie er op de opendeurdag niet bij kon zijn of de presentatie nog eens opnieuw wil zien, kan via deze link de info over onze school en het studieaanbod in de eerste graad nog eens bekijken.

  • Concert Kooriander met Birds en The Sumfuny

    De schoolkoren Kooriander (DBZ) en Birds (Sint-Lievenscollege) treden op met het symfonisch orkest “The Symfuny”. Voorstelling op zaterdag 4 maart om 15 en om 17.30 u. in de Sint-Coletakerk, Sint-Coletastraat 10, 9000 Gent. Info en tickets: www.cultuurcolette.be.

  • Spaghettidag woensdag 22 maart

    Eet (vegetarische) spaghetti t.v.v. onze vastenprojecten: Oeuvres Maman Margherite in Lubumbashi en Broederlijk Delen

  • Opendeurdag 2023: zaterdag 18 maart

    We hopen alle geïnteresseerde (toekomstige) leerlingen en hun ouders te mogen verwelkomen op zaterdag 18 maart 2023 tijdens onze opendeurdag (van 9 u. tot 17 u.).
    We willen je graag informeren over de nieuwe structuur van het eerste jaar en de verschillende keuzes die je kan en moet maken. Hiervoor vindt er een infosessie plaats om 9 u., 10 u., 11 u., 12.30 u., 13.30 u., 14.30 u. en om 15.30 u. Tijdens deze infosessie kom je ook te weten hoe onze school precies werkt.
    Om deze infosessies te kunnen organiseren, is het VERPLICHT om hiervoor in te schrijven: KLIK HIER

  • Oud-leerlingen DBZ

    Onze school daagt de leerlingen graag uit zichzelf af en toe te overtreffen. Door de jaren heen komen we dan ook vaak getalenteerde oud-leerlingen tegen in politiek, sport en andere domeinen. Don Bosco Magazine publiceerde een artikel over politici Vincent Van Peteghem en Matthias Diependaele. Beide prominente figuren in het politieke landschap. Elk met een eigen visie en aanpak, maar met dezelfde achtergrond: Don Bosco Zwijnaarde.
    Ook mogen we fier zijn op het sportieve talent dat voortvloeit uit onze school in verschillende disciplines, denk maar aan Jente Hauttekeete (atletiek) en Matisse Samoise (voetbal).
    Gratis inschrijven voor het Don Bosco Magazine kan via deze link.
    Lees hier beide artikels.

  • Jubileumfeest oud-leerlingen

    Alle oud-leerlingen met een eindjaar eindigend op 2 of 7 (uitgezonderd 2022) worden uitgenodigd op hun jubileumfeest op zaterdag 19 november.

  • Laat je zien in het verkeer!

    Elke dag komen honderden leerlingen met de fiets naar onze school. Dat is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu! Maar hou je het ook veilig? Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het verkeer: fluohesje aan, fietshelm op en voldoende verlichting. De ouderraad houdt in deze donkere maanden een aantal sensibiliseringsacties, waarbij veilige fietsers beloond worden. Laat je zien!

  • Dresscode op DBZ: artikel Klasse

    Toen de leerlingen van DBZ protesteerden tegen de verouderde en onduidelijke kledingvoorschriften, bleef onze school niet bij de pakken zitten. Het protest werd aangegrepen om samen via een democratisch proces te werken aan een gedragen visie over kledij. Het nieuwe reglement over dresscode werd grotendeels door de leerlingen zelf geschreven en door alle betrokken partijen onder de loep genomen.
    Klasse schreef hier een artikel over.

ouder recenter